Ha ambiciózus versenyző, maratonista vagy állóképességi sportoló vagy, biztos lehetsz benne, a leggyorsabban egy merev farú hegyikerékpár nyergében lehet haladni.

Vagy most ismerkedsz a hegyikerékpározással, és egy robusztus, sportos bringát keresel? Ha bármelyik igaz rád, a Merida Big.Nine merev farú a megfelelő kerékpár számodra, hogy emlékezetes kalandokban legyen részed, akár egy alumínium, akár karbon modellre vágysz. Amióta a Multivan Merida Biking Team profi sportolói is használják a futamokon a Big.Nine–t, legtöbb sikerüket ezzel a versenygéppel érték el. A csapat legendás versenyzőnője Gunn–Rita Dahle Flesja megnyerte a 2013–as MTB maraton világbajnokságot, ezzel 9. világbajnoki címét megszerezve. Egy 29–es előnyeikülönösen a hosszabb távú versenyeken és a meredek, technikás lejtőkön mutatkoznak meg, a nagyobb kerékméretből és hosszabb láncvillákból adódó nagyobb komfort miatt. A jobban tapadó 29–es gumik a teljesítmény-orientáltabb bringások számára jobb irányíthatóságot, jobb fékezhetőséget és tapadást eredményeznek.
A karbon merev farú vázunk a támvilláknál hozzáadott rugalmas szálaknak („Bio Fiber Damping Compound”) köszönhetően könnyű és kényelmes, persze mindez a kellő merevség mellett. Nem feledkeztünk meg persze az alumínium híveiről: a tavaly megújult Big.Nine Lite modellek idén már 700 mm–es kormányt kaptak a jobb irányíthatóság kedvéért. A paletta sikeres TFS („Techno Forming System”) alumínium változatai új csövekkel és teljesen áttervezett geometriával készülnek majd, amitől kevésbé lesznek „agresszív” bringák a karbon kollégáikhoz képest.